Westhoek verbeeldt.be Blog

Waar beelden
van vroeger vertellen
Terug naar westhoekverbeeldt.be

Westhoek

Mar
02
2015

Inhuldiging Erfgoedhalte Dranouter

Erfgoedhalte te Dranouter

In 1976 werd in Dranouter terug met een verdwenen traditie aangeknoopt: de Borelle. Het gebruik bestond in het ontsteken van een vuur en het binnenbrengen ervan in het dorp. "Borelle, Borelle, steekt het vuur in d'helle" werd er geroepen op tocht naar het dorp. De overgang van de winter naar de lente was, vroeger meer dan nu, een echte bevrijding: er was langer licht en eindelijk verdween de koude. Op zaterdag 21 maart 2015 wordt om 17u de erfgoedhalte aan de wandelboom op het Planciusplein in Dranouter ingehuldigd. 

De gemeente Heuvelland, het Borellecomité en Erfgoedcel CO7 nodigen u graag uit op zaterdag 21 maart om 17u voor de inhuldiging van deze erfgoedhalte. 

Programma

Planciusplein

Namiddag: Lentegevelversiering aan Dranouterse huizen

17u: Inhuldiging erfgoedhalte aan de wandelboom

17u20: Aanleren Borellelied

Borelletocht (6 km)

17u30: Familiewandeling met muzikale begeleiding door Te Fête en stropoppenverbranding. Bij zondsondergang Lentevuur op de Monteberg en fakkeltocht naar O.C. De Klakeye in het dorp (Dikkebusstraat 236). Aankomst aan O.C. De Klakeye met een vuurspektakel, muziek, springkasteel, barbecueworsten en '40 jaar Borelle'-bier. Vertoning van filmpje over De Borelle.

Voor, tijdens en na de wandeling

Drankenkar met o.a. befaamde Pomelle en Vinesse, '40 jaar Borelle'-bier en warme chocomelk. Borellekoeken en fakkels. 

Blijf ook online stilstaan bij al het erfgoed uit de voorbije 42 erfgoedhaltes. Op de website www.erfgoedhaltes.be kan je alle teksten nog eens nalezen en de bijhorende foto’s bekijken. Laat je verrassen door het unieke erfgoed van de zuidelijke Westhoek!

Sep
29
2013

Gehuchten

  

Je zult het misschien  al gezien hebben, misschien nog niet ,maar sinds kort rijzen er in Langemark-Poelkapelle overal naamborden uit de grond met de namen van gehuchten. Naar aanleiding van het boek ‘Gehuchten en Historische locaties in Langemark-Poelkapelle’ van Georges Vandromme, hebben we het idee opgevat om 39 van die gehuchten hun naam terug te geven door middel van 65 naamborden. Op die manier zorgen we er voor dat het immaterieel erfgoed van onze gemeente niet verloren gaat. Namen als Schaapsbalie, De Bron, Het Munneken, De Fortuinhoek, het is maar een kleine greep uit het grote aanbod.

Op 29 september worden de naamborden officieel geopend. Dit gebeurt aan de Panneelhekhoek. 

 

In de namiddag kan iedereen dan de vele gehuchten gaan ontdekken. Van 14u tot 16 u kan er van start gegaan worden voor een fietstocht van 24 kilometer, aan het Madointje (Klerkenstraat 128, Madonna).  Je passeert 14 gehuchten en komt op vier locaties ook historische en minder historische figuren tegen. Zo ontmoet je onder andere  de vinkenzetters van de Hagebos en een verloren gelopen Félix Nadar, kom je te weten wat er gebeurd is aan de Treurnietmolen en zie je hoe Hector door zijn vrouw ontvangen wordt nadat hij veel te lang is blijven hangen in café Het Munneken..  Inschrijven is niet nodig en de tocht is ook gratis. In het Madointje kun je achteraf je dorst laven of een gebakje nuttigen. De beeldbank van Langemark-Poelkapelle ontvangt je daar heel graag.

Jan
28
2013

1.000ste beeld online bij HOUTHULST verbeeldt

Na Kortemark kwam op 28 januari 2013 ook het 1.000ste beeld van HOUTHULST verbeeldt online.
Het gaat om een bidprentje van priester Arthur-Frans De Coninck, onderpastoor in Houthulst van 1872 tot 1880.
Je kan het beeld hier bekijken.

Jan
17
2013

1000ste beeld online bij KORTEMARKverbeeldt!

Op 17 januari 2013 kwam het 1000ste beeld van KORTEMARKverbeeldt online!

Sinds september 2011 schuimen de Kortemarkse vrijwilligers zolders en kelders af op zoek naar mooi oud beeldmateriaal van hun gemeente. Dankzij hen haalden we behoorlijk snel de kaap van 1000 beelden online.

Het 1.000ste beeld uit Kortemark is er een van de vele vluchelingen uit Zarren tijdens de eerste wereldoorlog. Je kan het beeld hier zien.

Dec
14
2012

30.000ste beeld online!

Eind november kwam het 30.000ste beeld online op westhoekverbeeldt.be.
Samen zorgen die 30.000 beelden voor een unieke digitale blik op het verleden van de Westhoek.

‘WESTHOEK verbeeldt’ is enkel mogelijk dankzij de vele vrijwilligers, die we langs deze weg nogmaals willen danken. Bijna 200 medewerkers, verspreid over 17 gemeenten, stofferen dagelijks de beeldbank.

Het 30.000ste beeld is een prentbriefkaart uit een privécollectie met daarop het (tweede) station van Adinkerke en vind je hier.

Dat werd gebouwd door de gebroeders Follet uit De Panne naar het ontwerp van Architect Jozef Viérin in het jaar 1913. Het eerste station werd in gebruik genomen in 1870, toen de spoorlijn tussen Lichtervelde en Veurne werd doorgetrokken tot Adinkerke.

Gepost door: 'WESTHOEK verbeeldt'
Dec
10
2012

Infomomenten 'VEURNE verbeeldt'

 ‘VEURNE verbeeldt' zoekt enthousiaste medewerkers die oud beeldmateriaal willen opsporen, digitaliseren en/of beschrijven. ‘VEURNE verbeeldt' wil via dit beeldmateriaal een tip van de sluier oplichten over de geschiedenis van de 11 Veurnse deelgemeenten. Zowel bijzondere gebeurtenissen als het leven van alledag worden verzameld op www.westhoekverbeeldt.be.

 Wil je meer weten over dit project en wat je ervoor kan doen? Dan ben je welkom op vier informatiemomenten:

- maandag 10 december om 20 u. in OC Bulskamp, Bulskampstraat 37, Bulskamp;

- dinsdag 11 december, om 17.30 u. in OC De Troenke, Dorpsstraat 11, Houtem;

- woensdag 12 december, om 10 u. in de raadzaal van de Seylsteen, St. Denisplaats 16, Veurne;

- donderdag 20 december, om 14 u. in OC Eggewaartskapelle, Askappelplein, Eggewaartskapelle.

Enthousiasme en interesse in je dorp of stad volstaan. Voor wie wil meewerken wordt vanaf januari een gratis cursus georganiseerd.

‘VEURNE verbeeldt' is een project van stad Veurne in samenwerking met het intergemeentelijk samenwerkingsverband 5-art en de koepel ‘WESTHOEK verbeeldt’. ‘VEURNE verbeeldt' legt met de digitale versie van oude foto’s, affiches, postkaarten, dia’s, spotprenten, … een beeldbank aan met beelden uit groot-Veurne en ontsluit ze op verschillende manieren naar de bevolking en andere geïnteresseerden.

Voor meer inlichtingen:

5-art, Dieter David, info@5-art.be, 058 53 37 60

Gepost door: 'VEURNE verbeeldt'
Dec
10
2012

'WESTHOEK verbeeldt' op Radio 1!

Hautekiet verzamelt de foto's van je leven. Een jury kiest de mooiste, de meest waardevolle en maakt een album. Het album van je leven.

Beluister (op 1:15:48) het interview met jurylid Bruno De Wever (Universiteit Gent, historicus, docent 'foto en film als historische bron') en de reactie van Annemie Havermans (historicus en onderzoeker funerair erfgoed) met reclame voor 'WESTHOEK verbeeldt' (op 1:32:27).

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Dec
05
2012

Stem voor De Wegwijzer Hollebeke

Na 15 jaar projecten Buitengewone Buurt is voor de Koning Boudewijn Stichting het moment gekomen op terug te blikken op de talrijke projecten die erin slaagden een lokale dynamiek op gang te brengen, mensen samengebracht hebben, nieuwe buurtacties op touw gezet hebben. Samen met Focus & WTV brengt de Stichting nu hulde aan de talrijke mensen die zich met veel overgave en energie engageerden voor hun buurt of dorp. Stem hier (klik op het logo van WTV) voor De Wegwijzer! De Wegwijzer in Hollebeke bestaat nu iets meer dan 5 jaar en organiseert o.a. jaarlijks een activiteit op Erfgoeddag. WTV zendt een reportage uit over de vijf genomineerde verenigingen, waaronder De Wegwijzer, dagelijks om 15u tot en met vrijdag 7 december. Stemmen is mogelijk tot en met zondag 9 december.

 

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Oct
24
2012

'KOKSIJDE verbeeldt' in Trefpunt (WTV/Focus)

Het programma Trefpunt had in zijn uitzending van 24 oktober aandacht voor het Erfgoedhuis Bachten de Kupe, waar ook de vrijwilligers van 'KOKSIJDE verbeeldt' hun werkplek hebben.

Je kan het filmpje nog zien op de website van WTV-Focus, of via deze link.

De uitzending had al meteen resultaat: al de dag na uitzending werd 'KOKSIJDE verbeeldt' gecontacteerd door mensen met nieuwe foto's!

Oct
18
2012

Documenten 'hoe zoeken naar oude beelden en kranten' nu online

Om beter je weg te vinden in het zoeken naar oude beelden en kranten stelde Erfgoedcel CO7 een document op waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd:

 

Op 5 december 2012 organiseren we hierover ook een workshop die voor iedereen toegankelijk is in het Stadsarchief Poperinge. Inschrijven kan via Vorming Plus.

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Abonneer je op onze RSS feed

Zoek op de blog

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
48             1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31