Westhoek verbeeldt.be Blog

Waar beelden
van vroeger vertellen
Terug naar westhoekverbeeldt.be

Poperinge

Jan
08
2016

Nieuwjaar in Lo-Reninge

Op 8 januari 2016 kwamen de vrijwilligers van 'LO-RENINGE Verbeeldt'  samen in het OC te Reninge voor een gezellige nieuwjaarsdrink. Ook burgemeester Lode Morlion, schepenen Lena Merlevede, Wout Cornette en cultuurconsulente Mieke Vulstekecoördinator wilden de nieuwjaarsdrink niet missen.

Het voorbije jaar was heel productief voor Lo-Reninge en intussen staan meer dan 2600 beelden on line. In 2016 hoopt 'LO-RENINGE verbeeldt' nog meer naar het grote publiek toe te stappen met haar werking en evenementen te kleuren met mooie beelden 'van toen'. Een doelstelling is ook het warm maken van nieuwe vrijwilligers op in te stappen in dit mooi project en een verdere werking te verzekeren.

Bezoekers en geïnteresseerden zijn overigens altijd welkom, iedere eerste vrijdag van de maand vanaf 13.30 u. in OC 'oud gemeentehuis' (Dorpplaats 7 8647 Reninge).

Dec
19
2015

eindejaarsuitstap Poperinge Verbeeldt

Op zaterdag 19 december 2015 sloten de beeldbankvrijwilligers het werkjaar af met een gezellig én spannend spelletje boltra in de Nieuwe Appel in Watou. Team Rood met Peter, Anja, Ludo en Miranda, leek op een afgetekende winst af te stevenen, tot de Blauwe met Tijs, Jan, Mia en Wouter op het nippertje nog een gelijkspel uit de brand wisten te slepen. Johan was de onpartijge arbiter van dienst. Aan alle medewerkers van POPERINGE Verbeeldt, van harte bedankt voor jullie inzet in 2015 en tot in 2016!

Dec
11
2015

Kerstfeestje Langemark.poelkapelleverbeeldt 2015

Zoals de traditie het wil kwamen de medewerkers bijeen voor een gezellig kerstfeestje in Steenstraete. Bij deze gelegenheid werd Heidi Vanacker in de bloemetjes gezet voor de 15 jaren inzet. Guido sprak zijn dank uit namens de medewerkers van de Beeldbank en overhandigde haar een geschenk. Marleen Soete deed hetzelfde in naam van de gemeente.

Bekijk hier de foto's:

Sep
25
2015

'LO-RENINGE verbeeldt' op (be)zoek naar Neuville-sous-Montreuil

Op vrijdag 25 september trok een groep vrijwilligers van 'LO-RENINGE verbeeldt' op bezoek naar de abdij Chartreuse in het Noordfranse Neuville-sous-Montreuil.
Deze voormalige kartuizerabdij vormde van april 1915 tot april 1919 een onderkomen voor Belgische vluchtelingen. De abdij was ingericht als Belgisch burgerlijk hospitaal maar er werden ook militairen verzorgd.

Er zouden in die periode 3000  mensen verbleven hebben, vooral Westhoekers op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Chartreuse was eigenlijk een Belgisch dorp geworden met een eigen bakkerij, klompenmaker, naaiatelier en een school, de zogenaamde colonie scolaire. Tijdens hun verblijf in Neuville-sous-Montreuil stierven een 600-tal mensen aan hun opgelopen verwondingen, ontbering en ziektes zoals tyfus en Spaanse griep. De slachtoffers werden begraven op een terrein in de buurt.

Eigenaardig genoeg is er sinds begin jaren 1950 geen enkel spoor meer van het kerkhof, ondanks het feit dat de mensen er nog begraven liggen. Het terrein is een weide geworden en het enige restant is de sokkel van het calvariekruis dat er stond opgesteld.  Op die plaats liggen ook 12 Reningenaren, 3 Noordschotenaren, 3 Pollinkhovenaren en 7 Lonaren begraven. Sommige mensen werden geboren in Montreuil, zoals een gekend volksfiguur uit Lo, Frans Degraeve, ooit kapper in de Weststraat. Hij werd er geboren op 31 Mei 1916.

Er is nog een link tussen Lo-Reninge en de Chartreuseabdij. Begin 1915 werden alle kerkschatten uit de Sint-Pietersabdijkerk van Lo gered door de Belgische 2e Genie, vooraleer de kerk volledig werd verwoest door het oorlogsgeweld. De Chartreuse was één van de drie locaties waar de kerkschatten werden bewaard gedurende de oorlog. Meer informatie over de Chartreuseabdij op www.1914-1918.be/cimetiere_neuville.php

www.lachartreusedeneuville.org


bekijk hier de foto's:

Gepost door: 'LO-RENINGE verbeeldt'
Aug
22
2015

Beeldbankbarbecue 'POPERINGE verbeeldt'

Op zaterdag 22 augustus verzamelden de medewerkers van POPERINGE Verbeeldt in CC Ghybe voor de jaarlijkse Beeldbankbarbecue. Het werd een gezellig zomers onderonsje tussen de vrijwilligers die de afgelopen jaren 12.000 oude foto's van Poperinge en de deelgemeentes online brachten.

Klik op de foto voor enkele sfeerbeelden.

BBBBQ 2015
mei
26
2015

Uitstap medewerkers Erfgoeddag

De mensen die meehielpen aan de organisatie van Erfgoeddag werden uitgenodigd op een leuke namiddag. De eerste halte was Brouwerij De Plukker in Poperinge. Wij kregen een gegidst bezoek aan de brouwerij en het hoppeveld met degustatie tussenin. Vervolgens vertrok de groep naar "Au Nouveau Saint-Eloi", op de Franse grens. Er was heel wat ambiance met de oude volksspelen. Een aperitief en een "boerestutte" met uitgebreide koude schotel smaakten heerlijk.

Bekijk hier de foto's

Feb
18
2015

DANKFEEST 'WESTHOEK VERBEELDT' 2015

Zaterdag 7 maart 2015 gaat het dankfeest van 'Westhoek verbeeldt' door in Kortemark.

Er is een mooi gevarieerd programma.

Ondertussen zijn alle uitnodigingen verstuurd.

Iedereen van harte welkom.

Vergeet niet in te schrijven voor 1 maart 2015.

Dec
13
2014

Medewerkers 'POPERINGE verbeeldt' op uitstap

Op zaterdag 13 december gingen de vrijwilligers van 'POPERINGE verbeeldt' op eindejaarsuitstap. Ze bezochten het museum « Plugstreet 14-18 experience » in Komen-Waasten.


Dec
07
2013

Eindejaarsuitstap Poperinge Verbeeldt

Op zaterdag 7 december brachten de medewerkers van Poperinge Verbeeldt een bezoek aan de commandobunker in Kemmel,  Een gids gaf ons een boeiende rondleiding door dit onderaardse restant van de Koude Oorlog in de Westhoek. Achteraf genoten de vrijwilligers nog van een glaasje in een nabijgelegen etablissement. Aan alle medewerkers een succesvol 2014 gewenst!

Aug
23
2013

Opening Tentoonstelling Eeuwelingen

Op vrijdag 23 augustus werd in CC de Beuk in Kortemark de tentoonstelling 'Eeuwelingen' feestelijk geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van het voltallige schepencollege, de foorkramers en de vele mensen die hebben meegewerkt aan de tentoonstelling, die vooral gebouwd is op foto's uit de Kortemark Verbeeldt-beeldbank.

Bekijk hier de foto's:

Gepost door: 'KORTEMARK verbeeldt'
Abonneer je op onze RSS feed

Zoek op de blog

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
48             1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31