Westhoek verbeeldt.be Blog

Waar beelden
van vroeger vertellen
Terug naar westhoekverbeeldt.be

Westhoek

mei
13
2016

Uitstap Kazerne Dossin

Op vrijdag 13 mei trokken we met naar Kazerne Dossin met een groep vrijwilligers. Dankzij de zon, het gezelschap, de boeiende gidsen en het indrukwekkende museum werd het een hele mooi dag. De NMBS liet ons (groep die uit Ieper en Poperinge vertrok) merken dat het vrijdag de 13de was, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. Bekijk het fotoverslag door op onderstaande afbeelding te klikken.

Mar
03
2016

'WESTHOEK verbeeldt' - receptie 2016

Tijdens de Week van de Vrijwilliger 2016 bedankten we onze vrijwilligers met een uitgebreide receptie. Vooraf kon er deelgenomen worden aan een activiteit naar keuze. Ook werd er opnieuw gespeeld voor de eretitel van winnaar van de befaamde 'WESTHOEK verbeeldt'-quiz. In de wandelgangen hoorden we dat het de moeilijkste editie aller tijden was. De Bron slaagde er in 27 punten te scoren en won deze quiz. Bedankt om erbij te zijn, bedankt voor jullie inzet en tot volgend jaar!

Klik hier voor een fotoverslag.

Jan
31
2016

Erfgoedhalte Wijtschate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van het vernieuwde ontmoetingscentrum wordt op zondag 31 januari om 10u30 een erfgoedhalte ingehuldigd. De halte wordt ingehuldigd om 10u30 aan het OC. Kijk hier voor het volledige programma.

Dec
05
2015

Erfgoedhalte Langemark-Poelkapelle

Erfgoedhalte te Langemark-Poelkapelle: inhuldiging op 5 december 2015

We huldigden een erfgoedhalte in te Langemark. Bekijk hier de foto's van de inhuldiging en de boekvoorstelling.

Jun
09
2015

Cinema Nostalgie wordt herhaald

Op algemeen verzoek wordt Cinema Nostalgie herhaald. Op dinsdag 9 juni om 20u wordt de boeiende montage met videobeelden uit de Zuidelijke Westhoek getoond in zaal Den Aria te Poperinge (Gasthuisstraat 71 - Poperinge). Het geheel wordt becommentarieerd met woord en muziek door Wim Chielens. Wil je er deze keer graag bijzijn? Reserveer dan tijdig je stoel via mail of telefonisch op het nummer 057 239 312.

Apr
01
2015

45 000 beelden online!

Op 27 maart 2015 kwam het 45000ste beeld online. 

Het beeld werd geplaatst in de collectie van Lo-Reninge en toont de Westpoort te Lo voor de Eerste Wereldoorlog. 

Klik hier voor meer info over dit beeld.

Mar
07
2015

'WESTHOEK verbeeldt'-receptie 2015

Op zaterdag 7 maart 2015 vond de 'WESTHOEK verbeeldt'-receptie plaats. Dit jaar was de gemeente Kortemark de gastvrouw van dienst. Begeleid door de eerste zonnestralen namen de vrijwilligers deel aan één of meerdere activiteiten in de streek. Achteraf genoot iedereen van een stukje taart met koffie, een leuke quiz en een uitgebreid buffet met streekproducten.

Klik op de afbeelding hieronder voor enkele sfeerbeelden. De foto's van de activiteiten volgen snel! 

 

Mar
04
2015

Week van de vrijwilliger

Wist je dat er in Vlaanderen 900.000 mensen vrijwilligerswerk doen? 'WESTHOEK verbeeldt' is enkel mogelijk door de dagelijkse inzet van een grote groep vrijwilligers. Speciaal voor de week van de vrijwilliger willen we jullie allemaal in de bloemetjes zetten! We waarderen jullie bijdrage enorm!

Bedankt!

Mar
02
2015

Inhuldiging Erfgoedhalte Dranouter

Erfgoedhalte te Dranouter

In 1976 werd in Dranouter terug met een verdwenen traditie aangeknoopt: de Borelle. Het gebruik bestond in het ontsteken van een vuur en het binnenbrengen ervan in het dorp. "Borelle, Borelle, steekt het vuur in d'helle" werd er geroepen op tocht naar het dorp. De overgang van de winter naar de lente was, vroeger meer dan nu, een echte bevrijding: er was langer licht en eindelijk verdween de koude. Op zaterdag 21 maart 2015 wordt om 17u de erfgoedhalte aan de wandelboom op het Planciusplein in Dranouter ingehuldigd. 

De gemeente Heuvelland, het Borellecomité en Erfgoedcel CO7 nodigen u graag uit op zaterdag 21 maart om 17u voor de inhuldiging van deze erfgoedhalte. 

Programma

Planciusplein

Namiddag: Lentegevelversiering aan Dranouterse huizen

17u: Inhuldiging erfgoedhalte aan de wandelboom

17u20: Aanleren Borellelied

Borelletocht (6 km)

17u30: Familiewandeling met muzikale begeleiding door Te Fête en stropoppenverbranding. Bij zondsondergang Lentevuur op de Monteberg en fakkeltocht naar O.C. De Klakeye in het dorp (Dikkebusstraat 236). Aankomst aan O.C. De Klakeye met een vuurspektakel, muziek, springkasteel, barbecueworsten en '40 jaar Borelle'-bier. Vertoning van filmpje over De Borelle.

Voor, tijdens en na de wandeling

Drankenkar met o.a. befaamde Pomelle en Vinesse, '40 jaar Borelle'-bier en warme chocomelk. Borellekoeken en fakkels. 

Blijf ook online stilstaan bij al het erfgoed uit de voorbije 42 erfgoedhaltes. Op de website www.erfgoedhaltes.be kan je alle teksten nog eens nalezen en de bijhorende foto’s bekijken. Laat je verrassen door het unieke erfgoed van de zuidelijke Westhoek!

Dec
11
2014

Interviewers getuigen Tweede Wereldoorlog gezocht!

Op 10 mei 2015 is het exact 75 jaar geleden dat het Duitse leger België binnenviel en de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze herdenking willen Erfgoedcel CO7 en heemkring Aan de Schreve i.s.m. partners uit de zeven gemeenten uit de Zuidelijke Westhoek in de kijker plaatsen. We laten getuigen uit de Tweede Wereldoorlog aan het woord over hun kindertijd, de Meidagen, het dagelijkse leven tijdens de bezetting, hun herinneringen aan de bevrijding,…

Wil je graag meewerken aan het interviewen van getuigen? In november organiseerden we een cursus over mondelinge geschiedenis. Karel Strobbe, stafmedewerker bij CEGESOMA, richtte zich op het inhoudelijke aspect: welke thema's en vragen kunnen aan bod komen, wat is mondelinge geschiedenis, enz. In de tweede sessie gingen we dieper in op de praktische kant van het verhaal: werken met de opnametoestelletjes, praktische planning, enz. Was je er zelf niet bij, maar wil je toch meewerken? Op onze website vind je de verslagen van deze vorming en de nodige documentatie.

Abonneer je op onze RSS feed

Zoek op de blog

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
48             1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31