Westhoek verbeeldt.be Blog

Waar beelden
van vroeger vertellen
Terug naar westhoekverbeeldt.be

Heuvelland

Jan
31
2016

Erfgoedhalte Wijtschate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van het vernieuwde ontmoetingscentrum wordt op zondag 31 januari om 10u30 een erfgoedhalte ingehuldigd. De halte wordt ingehuldigd om 10u30 aan het OC. Kijk hier voor het volledige programma.

Jun
09
2015

Cinema Nostalgie wordt herhaald

Op algemeen verzoek wordt Cinema Nostalgie herhaald. Op dinsdag 9 juni om 20u wordt de boeiende montage met videobeelden uit de Zuidelijke Westhoek getoond in zaal Den Aria te Poperinge (Gasthuisstraat 71 - Poperinge). Het geheel wordt becommentarieerd met woord en muziek door Wim Chielens. Wil je er deze keer graag bijzijn? Reserveer dan tijdig je stoel via mail of telefonisch op het nummer 057 239 312.

Mar
02
2015

Inhuldiging Erfgoedhalte Dranouter

Erfgoedhalte te Dranouter

In 1976 werd in Dranouter terug met een verdwenen traditie aangeknoopt: de Borelle. Het gebruik bestond in het ontsteken van een vuur en het binnenbrengen ervan in het dorp. "Borelle, Borelle, steekt het vuur in d'helle" werd er geroepen op tocht naar het dorp. De overgang van de winter naar de lente was, vroeger meer dan nu, een echte bevrijding: er was langer licht en eindelijk verdween de koude. Op zaterdag 21 maart 2015 wordt om 17u de erfgoedhalte aan de wandelboom op het Planciusplein in Dranouter ingehuldigd. 

De gemeente Heuvelland, het Borellecomité en Erfgoedcel CO7 nodigen u graag uit op zaterdag 21 maart om 17u voor de inhuldiging van deze erfgoedhalte. 

Programma

Planciusplein

Namiddag: Lentegevelversiering aan Dranouterse huizen

17u: Inhuldiging erfgoedhalte aan de wandelboom

17u20: Aanleren Borellelied

Borelletocht (6 km)

17u30: Familiewandeling met muzikale begeleiding door Te Fête en stropoppenverbranding. Bij zondsondergang Lentevuur op de Monteberg en fakkeltocht naar O.C. De Klakeye in het dorp (Dikkebusstraat 236). Aankomst aan O.C. De Klakeye met een vuurspektakel, muziek, springkasteel, barbecueworsten en '40 jaar Borelle'-bier. Vertoning van filmpje over De Borelle.

Voor, tijdens en na de wandeling

Drankenkar met o.a. befaamde Pomelle en Vinesse, '40 jaar Borelle'-bier en warme chocomelk. Borellekoeken en fakkels. 

Blijf ook online stilstaan bij al het erfgoed uit de voorbije 42 erfgoedhaltes. Op de website www.erfgoedhaltes.be kan je alle teksten nog eens nalezen en de bijhorende foto’s bekijken. Laat je verrassen door het unieke erfgoed van de zuidelijke Westhoek!

Oct
10
2012

Leren online zoeken in oude kranten en via oude beelden

Op woensdag 10 oktober leerden geïnteresseerde Heuvellanders hoe ze op zoek konden gaan naar het erfgoed uit hun omgeving. Ze leerden gebruik maken van de beeldbank 'WESTHOEK verbeeldt' en hoe ze regionale kranten vanaf 1825 digitaal kunnen doornemen via www.historischekranten.be.

Bladeren door kranten en beelden, gericht zoeken op trefwoorden en het mailen van een mooi beeld of interessant krantenartikel. Dit heeft ondertussen allemaal geen geheimen meer voor de aanwezigen.

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Sep
30
2012

Inhuldiging erfgoedhalte Loker

Het nieuwe ontmoetingscentrum De Galoye in Loker opent officieel zijn deuren op zondag 30 september 2012 om 11u. Het vroegere schoolgebouw werd geïntegreerd in de nieuwe architectuur. We plaatsen er een erfgoedhalte om de geschiedenis van de school en de omgeving toe te lichten. De inhuldiging van de erfgoedhalte vindt gelijktijdig plaats met de feestelijke opening van het nieuwe OC. Iedereen is van harte welkom.

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Oct
27
2011

Erfgoedhalte Kemmel

VVV Heuvelland en het erfgoedhuis verhuizen tijdelijk naar de pastorie in Kemmel, aangezien er een nieuw streekbezoekerscentrum gebouwd wordt in de Reningelststraat.Aan de pastorie plaatsten we een erfgoedhalte, vlakbij de kerk en de Dries. De toeristische initiatieven en verschillende gebouwen, locaties, gebeurtenissen uit de geschiedenis van Kemmel worden toegelicht in de erfgoedhalte. De halte is een tijdelijke openluchttentoonstelling. Ze duikt op in het straatbeeld en zorgt ervoor dat je plaatsen waar je dagelijks passeert met andere ogen gaat bekijken. Sta even stil bij dit erfgoed en laat je verrassen. De erfgoedhalte is een project van Erfgoedcel CO7. De halte in Kemmel wordt gerealiseerd i.s.m. de gemeente Heuvelland , ‘HEUVELLAND verbeeldt’ en de Technische dienst van Ieper.

Dec
08
2010

Nieuwe A2-affiches

Om 'WESTHOEK verbeeldt' ook in het straatbeeld van je dorp of gemeente in de kijker te zetten, zijn er nu nieuwe A2-affiches ontworpen. Vanaf 2011 kan je er zelf ook eentje uithangen aan je raam, bij de bakker...

Wil je ze downloaden, klik dan hier.

Gepost door: Erfgoedcel CO7
Sep
01
2010

Permanentie Heuvelland

Permanentie

Kom gerust eens langs in het erfgoedlokaal, Reningelststraat 13 te 8950 Kemmel-Heuvelland. Elke 1e en 3e woensdag van de maand is er iemand aanwezig tussen 14u en 15u30. Lukt dit niet, neem dan contact met ons op en maak een afspraak: heuvellandverbeeldt@gmail.com.

Gepost door: 'HEUVELLAND verbeeldt'
Feb
03
2006

Film Dansant tijdens Heuvelland Weekend

Na een prospectie en inventarisatie van oud filmmateriaal werd een compilatie gemaakt van statisch beeldmateriaal uit de beeldbank en oude bewegende beelden rond het thema 'feest'. Tijdens het Heuvelland Weekend in 't Folk muziekcentrum in Dranouter ging deze 'Film Dansant' in première onder livebegeleiding van accordeonist Albert Hennebel. Wegens groot succes werd deze voorstelling nog verscheidene malen herhaalt in de deelgemeenten.

Bekijk hier de foto's:

 

Gepost door: 'HEUVELLAND verbeeldt'
Aug
22
2005

Toonmoment rusthuis Poperinge

In het rusthuis te Poperinge kon men kennismaken met foto's over Heuvelland. Deze werden met tekst en uitleg begeleid door een vrijwilliger van 'HEUVELLAND verbeeldt' Zo kon men zien hoe het er vroeger aan toeging in de streek rond Heuvelland.

Bekijk hier de foto's:

Gepost door: 'HEUVELLAND verbeeldt'
  • 1
  • 2
Abonneer je op onze RSS feed

Zoek op de blog

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
48             1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31